Publicatiedatum: 08-04-2019

Nieuws

De 'tegenprestatie' in Breda gaat door

De gemeenteraad van Breda heeft afgelopen week de nieuwe regels vastgesteld voor de tegenprestatie, die mensen moeten leveren als ze langer dan 5 jaar in de bijstand zitten. Dat zijn er in Breda ongeveer 2200. Inwoners van Breda die tussen de 2 en 5 jaar een bijstandsuitkering ontvangen krijgen 'kansen en mogelijkheden' voor het leveren van een tegenprestatie.

Tegenprestatie

De tegenprestatie geldt voor maximaal 20 uur per week en kan slechts 1 keer per 12 maanden worden opgelegd. Pas na een jaar kan een nieuwe opdracht tot het verrichten van een tegenprestatie worden afgedwongen. Een tegenprestatie duurt 6 maanden. Als dat halve jaar voorbij is wordt bekeken of er een verlenging in zit of dat het tijd is voor een nieuwe stap, bijvoorbeeld een echte baan.

Maatwerk

Vrijstelling kan worden verleend aan mensen die 'substantiƫle mantelzorg' verlenen. Dat is een tegenprestatie op zich. Hetzelfde geldt voor 'substantieel vrijwilligerswerk'. Daar staat tegenover dat de zorg voor kinderen geen reden is om een tegenprestatie te weigeren.

Bron: BN De Stem