Publicatiedatum: 09-10-2019

Nieuws

‘Wijchen schendt mensenrechten door aanpak vakantiepark Wighenerhorst’

Minstens tien gezinnen met kinderen worden gesplitst wanneer Wijchen de permanente bewoning op vakantiepark Wighenerhorst aanpakt zoals ze wil. Volgens D66 is dat in strijd met de Europese mensenrechtenregels, meldt het Algemeen Dagblad.

Recent oordeelde de Arnhemse rechtbank dat op een vakantiepark in de gemeente Putten een stel bij elkaar mag blijven wonen, terwijl alleen de vrouw daarvoor toestemming heeft van de gemeente. De gemeente Wijchen onderzoekt nu wat die uitspraak betekent voor de situatie van gezinnen die permanent op het park in Alverna wonen. Volgens een woordvoerder komt er binnenkort ‘specifiek beleid’.

Dezer dagen ontvangen eigenaren en permanente bewoners van tientallen huisjes een brief waarin ze gesommeerd worden als bewoner van het park te vertrekken. 

Mensenrechten

Een aantal bewoners put nu hoop uit een recente uitspraak waarin de gemeente Putten in het ongelijk werd gesteld. Een man mag daar bij zijn vrouw in een vakantiehuisje blijven wonen, terwijl alleen zij toestemming heeft. De twee deden een beroep op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Daarin staat dat iedereen recht heeft op respect voor zijn privéleven, zijn familie- en gezinsleven en woning.

Fractieleider Emmy Wittenberg van D66 vindt dat ook gezinnen op Wighenerhorst zich op het EVRM kunnen beroepen. Ze heeft kritiek op de werkwijze van de gemeente. "Die laat mensen al maanden in onzekerheid", zegt ze. "Je kunt niet opeens verwachten dat ze binnen een half jaar vertrekken. De gemiddelde verkooptijd van een huisje is drie keer zo lang. De gemeente trekt Wijchense gezinnen uit elkaar. Dat mag bij vluchtelingen toch ook niet?"

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van het Algemeen Dagblad.