Publicatiedatum: 30-10-2019

Nieuws

‘Vakantieparken in Gelderland deugen niet’

Er is veel mis met vakantieparken in Gelderland. Van de 700 parken die de provincie telt, zou naar schatting de helft niet deugen. Om een faillissement te voorkomen ontplooien parkhouders illegale activiteiten zoals het huisvesten van arbeidsmigranten, het zwart verhuren van chalets of andere criminele activiteiten. Dat zegt Arjan Stokreef van project Ariadne tegen de Gelderlander.

De politie, het openbaar ministerie, de gemeenten en de provincie Gelderland controleren sinds 1 januari 2019 gezamenlijk vakantieparken onder de projectnaam ‘Ariadne’. Bij de 85 bezoeken die tot dusver zijn afgelegd, is nog niet één vakantiepark aangetroffen waar de inkomsten in de haak waren.

Van alle 1500 vakantieparken in Nederland staan er 700 in Gelderland. De meeste parken in Gelderland kunnen niet alleen van vakantiegangers rondkomen. “Er zijn ondernemers die hun geld op een eerlijke wijze verdienen, maar het percentage rotte appels is in deze sector heel groot”, zegt Stokreef. 

150 permanente bewoners

Dinsdag was er een grote, onaangekondigde inval op Vakantiepark Arnhem door een team van Ariadne.  De camping kwam regelmatig negatief in nieuws met steekpartijen, prostitutie, bedreigingen en drugsproblemen.

Op het park van de Oostappen Groep wonen naar schatting 150 Arnhemmers permanent. Daaronder mensen die hun huur niet konden betalen, of door hun gedrag hun huis uitgezet zijn.

De grootscheepse actie begon dinsdagmorgen om 5 uur. Samen met belastingdienst en politie checkten gemeentelijke toezichthouders alle bewoners die het park verlieten en werden de 600 huisjes bezocht. De gemeente trof 96 vaste bewoners van het park aan die niet stonden ingeschreven in Arnhem.

Honderden vragenlijsten

De actie leverde de gemeente honderden ingevulde vragenlijsten op, met informatie over het verblijf van de bewoners. Deze vragenlijsten worden de komende tijd geanalyseerd. ,,We weten dat er kwetsbare mensen onder verre van ideale omstandigheden op het park leven. Om daar een goed beeld van te krijgen houden we deze inventarisatie", zegt woordvoerder Carlo van der Borgt van de gemeente Arnhem.

Eigenaar Peter Gillis van de Oostappen Groep noemt de controle op zijn Vakantiepark Arnhem overbodig. Hij zegt dat de gemeente precies weet wie er op zijn park wonen. “De lijsten met vaste bewoners heeft de gemeente. Ook weten ze dat er zo'n 50 arbeidsmigranten in ongeveer 15 vakantiewoningen wonen. Daar ben ik altijd heel open over geweest.”

Het project Ariadne duurt vier jaar en heeft als doel criminaliteit en ondermijning op vakantieparken tegen te gaan.

Bron: de Gelderlander

Multidisciplinair optreden

Heeft u in uw gemeente problemen op recreatieterreinen? VNG KCHN kan u, samen met ketenpartners, helpen met de aanpak van deze problemen via een Interventieteamproject. Niet alleen repressief optreden is hierbij aan de orde. Lees meer hierover bij Recreatieterreinen of vraag een adviesgesprek aan met een regioadviseur van het team Multidisciplinair Handhaven.