Publicatiedatum: 27-09-2019

Nieuws

Nieuwe regels in Waalwijk voor huisvesting arbeidsmigranten moeten onrust tegengaan

Om problemen in woonwijken te bestrijden, heeft Waalwijk de regels voor huisvesting van arbeidsmigranten aangepast. Voortaan is bij kamerverhuur in panden in woonwijken vijf bewoners echt de max.

Het is afgelopen met grootschalige kamerverhuur aan arbeidsmigranten in woonwijken in Waalwijk.

Verzoek

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van Waalwijk de regels aangepast. Voortaan zijn er nog maar twee vormen van huisvesting toegestaan: kleinschalige kamerverhuur tot en met vijf personen in woonwijken of grootschalige huisvesting van honderd personen of meer op bedrijventerreinen. De tussenvorm van kamerverhuur tot dertig personen bestaat niet meer.

Onrust

Volgens Ruud Spohr van het CDA was de aanpassing hard nodig. ,,Er is veel onrust in buurten, met name waar het gaat om huisvesting van grote groepen. Er zijn parkeerproblemen en er is geluidsoverlast." De nieuwe regels zullen niet gelden voor bestaande situaties, weet Spohr. ,,Bestaande situaties kunnen we niet zomaar veranderen, maar de regels voor de toekomst wel."

Bron: Brabants Dagblad

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.

 

In de Brabantse gemeenten van De Meierij zijn het afgelopen jaar 24 controleavonden geweest in het kader van project 'Buitenom', dat voornamelijk gericht is op de huisvesting van arbeidsmigranten. Projectleider Anne-Marie Paijmans vertelt in een interview over de opbrengsten van het project en de do's en don'ts.