Publicatiedatum: 04-10-2019

Nieuws

Moldaviër is Pool 2.0 voor tuinbouwsector

Ze werken hard. Zijn bescheiden, wat verlegen zelfs. Gemotiveerd en vooral: beschikbaar. De buurt merkt nauwelijks dat ze er zijn. Het Reformatorisch Dagblad signaleert de komst van de nieuwe gastarbeider uit Centraal-Europa: de Moldaviër, oftewel de Pool 2.0.

Directeur Cees van Doorn van uitzendbureau VDU uit Waardenburg, is uitermate tevreden over de nieuwe poule aan werknemers waar hij uit kan putten. 

Economie in de lift

De trend is al enige tijd gaande, vooral veroorzaakt door de economische opleving in Polen, legt Van Doorn uit. "Bedrijven en nieuwe woningen schieten er als paddestoelen uit de grond. Daarvoor is veel personeel nodig, vooral uit het hogere segment. Met als gevolg dat de salarissen stijgen. Er is voor hen minder noodzaak om werk te zoeken in Nederland. Dus moeten we steeds meer een beroep doen op de onderlaag van de samenleving daar.”

Zonder arbeidsmigranten kan de Nederlandse economie niet draaien. Met name de agrarische sector, zoals fruitteelt, sierteelt en glastuinbouw, is er inmiddels volledig van afhankelijk. "Op dit moment komt 80 procent van onze duizend uitzendkrachten uit Polen”, vertelt Van Doorn. "Maar als de economie daar zo blijft draaien als nu, is dat over zo’n drie jaar nog maar de helft.”

De gespecialiseerde werkvoorziener vist inmiddels in een nieuwe vijver: Moldavië. "Het is eigenlijk een enclave in Roemenië. Hoewel het de inwoners geld en tijd kost, hebben ze recht op een Roemeens paspoort en dus ook op werk in de EU."

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad