Publicatiedatum: 13-05-2019

Nieuws

Leudal sluit onveilig woonverblijf arbeidsmigranten

Bij een grote controle van gemeente, brandweer en politie heeft de gemeente Leudal een woonverblijf voor arbeidsmigranten op een camping in Hunsel gesloten. vanwege de slechte bouw- en brandveiligheid. Volgens de gemeente zijn de gebreken aangetroffen op een voormalige boerderij die omgebouwd is tot appartementencomplex voor arbeidsmigranten.

In de verbouwde boerderij waren 5 personen aanwezig. Zij zijn naar een andere plek op het terrein overgeplaatst. Op het terrein zijn verder enkele kleine chalets en caravans ingericht als woon- en slaapverblijf voor arbeidsmigranten. Hier werden geen gevaarlijke situaties geconstateerd.

Nachtregister

Volgens de gemeente was het sinds dit jaar verplichte nachtregister niet bijgehouden. Hierin moet worden vastgelegd hoeveel mensen overnachten op het terrein, van belang als zich een calamiteit voordoet. "Onderzocht wordt nog in hoeverre er sprake is van rechtmatig verblijf en of er geen sprake is van arbeidsuitbuiting. De administratie is voor nader onderzoek door de gemeente in beslag genomen", meldt de jurist van de gemeente Leudal.

Bron: De Limburger

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.

 

In de Brabantse gemeenten van De Meierij zijn het afgelopen jaar 24 controleavonden geweest in het kader van project 'Buitenom', dat voornamelijk gericht is op de huisvesting van arbeidsmigranten. Projectleider Anne-Marie Paijmans vertelt in een interview over de opbrengsten van het project en de do's en don'ts.