Publicatiedatum: 17-10-2019

Nieuws

Meer meldingen woonfraude in Amsterdam

Amsterdam heeft in de eerste helft van dit jaar voor ruim 2,1 miljoen euro aan boetes uitgedeeld voor zogeheten woonfraude, zoals illegale toeristische verhuur en illegale onderverhuur. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het aantal meldingen van Amsterdammers die vermoeden dat er iets niet pluis is, steeg naar 1625. In dezelfde periode vorig jaar ontving het zogeheten Meldpunt Zoeklicht nog 1394 meldingen.De meeste meldingen gingen over toeristische verhuur (711), illegale onderverhuur (391) en meldingen over vermoedens van illegale kamerverhuur (236). De cijfers over kamerverhuur zijn opvallend, omdat het aantal bijna is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (127).

Bij de handhaving van de meldplicht van toeristische verhuur bleek het onderzoeken van verdachte adressen zeer arbeidsintensief. Adressen moesten meerdere keren bezocht worden om zeker te zijn van verhuur. Toezichthouders kregen daarnaast steeds moeilijker toegang tot woningen. Amsterdam gaat nu naar een methode waarbij sprake is van digitaal toezicht.

Bron: Binnenlands Bestuur