Publicatiedatum: 06-03-2019

Nieuws

Loon op Zand legt beslag op Droomgaard, vakantiepark moet bijna 5 ton ophoesten

Vakantiepark Droomgaard moet €482.400 betalen aan de gemeente Loon op Zand. Het gaat om opgelopen dwangsommen vanwege illegale bewoning. Omdat het park niet betaalt, is de gemeente naar de rechter gestapt. De rechter moet nog uitspraak doen.

In de tussentijd legt de gemeente met toestemming van de rechtbank beslag op het park. Droomgaard mag geen huisjes of inboedel verkopen, zolang de dwangsom niet betaald is.

Illegale bewoning

In november 2018 bleek uit controle dat meer dan 200 chalets op het park waren bewoond door arbeidsmigranten. Dat was niet toegestaan op dat deel. Het park moest daardoor een dwangsom betalen. Dat bedrag is opgelopen naar bijna 5 ton.

Ernstige zorgen

Burgemeester Hanne van Aart van de gemeente Loon op Zand maakte zich ernstig zorgen over de situatie bij het park, waar de politie bijna dagelijks kwam. "Ik wil voorkomen dat dit een soort Fort Oranje wordt", zei Van Aart toen.

Afspraken

De afgelopen maanden bleek uit verschillende controles dat vakantiepark Droomgaard zich niet aan de afspraken hield. Op 1 maart liep het veiligheidsrisicogebied af. Dit betekent dat de politie in het gebied op en rondom vakantiepark Droomgaard niet meer preventief mag fouilleren. Controles mogen politie en gemeente wél uitvoeren.

Bron: Omroep Brabant

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.