Publicatiedatum: 01-03-2019

Nieuws

Groningen controleert kapperszaken en schoonheidssalons

In de binnenstad van Groningen is donderdagmiddag een grote controleactie gehouden bij kapperszaken, massage- en schoonheidssalons. De zaken kregen bezoek van teams van de politie, Belastingdienst, gemeente en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Belastingdienst en inspectie SZW doen onderzoek naar de bedrijfsvoering en administratie van bedrijven. De gemeente controleert of er uitkeringsgerechtigden onterecht aan het werk zijn. De inspectie SZW kijkt wie er daadwerkelijk werkt en ook formeel op de loonlijst staat.

514 kapperszaken en schoonheidssalons

Aan de actie werken 20 controleurs mee. In Groningen stijgt de 'beautybranche' jaarlijks met een twintigtal nieuwe zaken, terwijl het inwonersaantal niet gelijkmatig meestijgt. De controlerende instanties vragen zich af waar al die omzetten vandaan komen.

"Uit een analyse van augustus vorig jaar blijkt dat de gemeente Groningen 514 kapperszaken en schoonheidssalons telt", zegt Hans Coenraads, woordvoerder van het Groninger stadsbestuur in het Dagblad van het Noorden. De vrees is dat misdaadgeld via schimmige zaakjes de bovenwereld bereikt.

Witwassen

De schoonheidsbranche leent zich volgens politie, justitie en gemeenten goed voor het camoufleren van 'fout geld'. Door zwart geld als omzet aan te slaan op de kassa in een kapperszaak, schoonheidssalon of nagelstudio kan misdaadgeld worden witgewassen.

Bron: Dagblad van het Noorden