Publicatiedatum: 01-03-2019

Nieuws

EenVandaag: Wonen op vakantiepark toestaan of niet?

Permanente bewoning van recreatiewoningen op vakantieparken wel of niet toestaan. Dat is de keuze die veel gemeenten moeten maken. Sinds dit najaar roept minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gemeenten, vakantieparken en andere belanghebbenden op om, indien nodig, de bestemming van de parken te veranderen.

Harderwijk

Een reportage van EenVandaag laat zien dat Harderwijk een gemeente is die hieraan gehoor geeft. De gemeente is bezig om de recreatiebestemming van verschillende parken te veranderen in een woonbestemming. Het argument: de parken zijn eigenlijk al jaren een woonwijk, en de verouderde vakantiewoningen zijn niet aantrekkelijk meer voor recreatie. "Er zijn geen voorzieningen", vertelt huiseigenaar Jan Huizers aan EenVandaag. "Er is geen kantine, geen tennisbaan en geen zwembad. Er is helemaal niets."

Wonen op het park

Met een andere bestemming mogen bewoners eindelijk officieel op het park wonen. Voor de eigenaren van de woningen is een groot voordeel dat hun huis meer waard wordt. Daar moeten ze wel wat voor doen. "Voor elke woning moeten brandwerende voorzieningen worden getroffen", vertelt Huizers. "De gemeente vraagt ook een zogenaamde vereveningsbijdrage. Eigenaren moeten dus zo'n 12.000 euro investeren."

De gemeente Harderwijk gaat ervan uit dat het verlies aan belastinginkomsten uit toerisme ruimschoots wordt gecompenseerd door hogere inkomsten uit het gemeentefonds. Deze inkomsten worden vastgesteld aan de hand van het aantal inwoners van een gemeente. Met een woonbestemming zal de hoeveelheid officiƫle inwoners toenemen.

De andere kant

In Baarle-Naussau zien ze de andere kant van de medaille. Vakantiepark L'Air Pur dreigt te verloederen. Regelmatig wordt op het park gecontroleerd. Als blijkt dat mensen er permanent wonen, wordt een dwangsom van 20.000 euro opgelegd. Deze moeten ze betalen als ze niet binnen 3 maanden van het park af zijn.

De bewoners hebben de gemeente Baarle-Nassau gevraagd om de recreatiebestemming van het park te veranderen in een mix van recreatie en wonen, maar de gemeente heeft daar nog geen definitieve beslissing over genomen.

'Gedogen heeft te lang geduurd'

Willem Kraanen van adviesbureau ZKA Leisure Consultants deed onderzoek naar de vakantieparken in ons land. "Het meest schrijnend is het als de parken echt zijn verpauperd. Of gemeenten nu voor een woonbestemming kiezen of niet, er moet nu echt een oplossing komen", vindt Kraanen. "Elke gemeente mag doen wat hen goed lijkt. Maar het gedogen heeft te lang geduurd. Nu is er geen andere optie meer."

Bron: EenVandaag

Meer grip op vakantieparken

Samen met Platform31 heeft de VNG de handreiking 'Meer grip op vakantieparken' samengesteld. Deze handreiking biedt gemeenten handelingsperspectief om het beleid ten aanzien van vakantieparken vorm te geven.

 

Heeft u in uw gemeente problemen op recreatieterreinen? VNG KCHN kan u, samen met ketenpartners, helpen met de aanpak van deze problemen via een Interventieteamproject. Niet alleen repressief optreden is hierbij aan de orde. Lees meer hierover bij Recreatieterreinen of vraag een adviesgesprek aan met een regioadviseur van het team Multidisciplinair Handhaven.