Publicatiedatum: 21-03-2019

Nieuws

Controleactie Peelland Interventie Team in Ommel

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft op dinsdag 19 maart een controleactie gehouden in een pand in Ommel.

Onder de regie van het PIT zijn er regelmatig acties bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan onder andere bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen.  

Samenwerking

Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Bij de actie in Ommel waren de politie en de gemeente Asten betrokken.

Resultaten

De geconstateerde overtredingen worden aangemerkt als ondermijnende criminaliteit. Ondermijning is de vermenging van onder- en bovenwereld. Daarbij gaat het om illegale activiteiten die criminelen bijna niet kunnen uitvoeren zonder dat zij gebruik maken van legale diensten vanuit de bovenwereld. Bijvoorbeeld transport, opslag, financiƫn, vergunningen en huisvesting. De controle in Ommel leverde de volgende resultaten op:

  • Verhuur van ruimten als opslagruimte. Dit gebruik is in strijd met het bestemmingplan.
  • In 2 ruimtes werden materialen aangetroffen die worden gebruikt bij het opzetten van hennepkwekerijen.

Bron: Siris

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.