Publicatiedatum: 15-03-2019

Nieuws

Amsterdam komt met nieuwe aanpak van woonfraude

Amsterdam gaat woonfraude met tal van maatregelen en in samenwerking met andere overheden en corporaties beter bestrijden. Wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) brengt alle bestaande en toekomstige middelen tegen fraude in kaart en presenteert uiterlijk 1 juli de nieuwe aanpak van woonfraude.

Vorig weekeinde bleek dat criminele bendes greep kregen op Amsterdamse sociale huurwoningen. Fraudeteams van Ymere onderschepten 7 fraudeurs die met vervalsingen van documenten woningen hadden bemachtigd.

Wachtlijsten omzeilen

Fraudeurs die geen huis hadden bleken in staat de wachtlijsten te omzeilen en een woning toegewezen te krijgen. Zij regelden woningtoewijzing via de doorstroomregeling en veinsden een andere sociale huurwoning achter te laten. Omdat de achter te laten woning van een andere corporatie was, kwam niet uit dat het een verhuizing op papier was.

Onderverhuur is een al langer bestaande vorm van woonfraude. De fraudeur gaat elders wonen, zegt de huur niet op en verhuurt de 'oude woning' aan iemand anders.

Meldingen door omwonenden

Volgens Ivens was de fraudebestrijding lange tijd afhankelijk van meldingen door omwonenden. Als niemand de oplichters wilde verraden werd fraude niet opgemerkt. Omdat het aantal meldingen van illegale onderverhuur bij de gemeente afnam, investeert Amsterdam sinds 2017 met project Zoeklicht extra in de ambtelijke organisatie tegen fraude. Er gaat inmiddels jaarlijks een miljoen euro naar wat Ivens noemt 'de serieuze aanpak van fraude'.

Bron: Het Parool