Publicatiedatum: 12-03-2018

Nieuws

Brede aanpak Oost-Europese arbeidsmigranten

Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten in Midden-Brabant verdubbelt de komende jaren. Die toestroom verrast de Langstraat-gemeenten (Loon op Zand, Heusden en Waalwijk) niet langer. Zij werken samen aan een brede aanpak 'aan de voorkant' om overvolle 'Polencampings' te voorkomen.

De 3 gemeenten sloegen vorig jaar de handen ineen. Wethouders Bruijniks (Loon op Zand) zegt hierover tegen Binnenlands Bestuur: "We stelden ons de vraag: 'Welk normenkader ga je hanteren voor de kortstondige verblijvers?' Ja, je hebt daarvoor de landelijke SNF-norm voor flexwonen. Maar zou je eigenlijk niet nog veel stringentere eisen willen stellen, waardoor mensen niet meer lange tijd met z’n vieren in een ruimte hoeven te verblijven?"

Huisvestingsvraagstuk naar voren

Het liefst wil Bruijniks vastleggen dat als een groot bedrijf zich in het Hart van Brabant wil vestigen, er dan in de ruimtelijke procedures niet alleen regels worden opgenomen over het aantal te creëren parkeerplaatsen, maar ook over de beschikbaarheid van arbeidskrachten. "En als dat niet beschikbaar is, hoeveel arbeidsmigranten je dan zou moeten aantrekken. Dan haal je het huisvestingsvraagstuk naar voren, in plaats van dat het je als gemeente achteraf overkomt."

Bruijniks belangrijkste lessen van de afgelopen tijd zijn: "Doe het samen en kies voor een multidisciplinaire aanpak. Het is niet alleen een woningmarktkwestie, of een economische vraag, of een onderwerp uit het sociaal domein."

Lees meer in Binnenlands Bestuur