Publicatiedatum: 15-11-2019

Nieuws

Kempengemeenten jagen op malafide verhuurders: krakkemikkige huisvesting voor torenhoge bedragen

Acht gemeenten in Zuidoost-Brabant gaan de strijd aan met verhuurders die buitenlandse werknemers goud geld laten betalen voor krakkemikkige, maar soms ook ronduit onveilige huisvesting.

Met gerichte controles in het buitengebied, maar soms ook in woonwijken, gaat het Kempenland Interventie Team (KIT) op zoek naar misstanden.

Definitieve basis

Het is nu nog een proef. Vanaf volgend jaar moet het KIT een definitieve basis krijgen. Deelnemers zijn de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre. Ook uitkeringsinstantie UWV, de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en de politie zijn aangehaakt. Het doel is uiteindelijk om allerlei misstanden op te sporen en aan te pakken, maar huisvesting en uitbuiting heeft nu prioriteit.

Controles

In oktober zijn in de gemeente Best acht locaties gecontroleerd. Eén gebouw bleek zo onveilig dat de bewoners direct moesten vertrekken naar een hotel. Het ging in dat geval om brandveiligheid. Er werden meer mensen aangetroffen dan volgens het bestemmingsplan mag en ook die moesten ander onderdak vinden.

Bron: Eindhovens Dagblad