Publicatiedatum: 06-06-2019

Nieuws

Integrale controle op vakantiepark Sevenum

Op dinsdag 4 juni vond een integrale controle plaats op een vakantiepark in Sevenum. Met de integrale actie proberen samenwerkende instanties te achterhalen wat er zoal op het vakantiepark gebeurt dat niets met recreëren te maken heeft. Diverse medewerkers van de gemeente, Belastingdienst, UWV en SVB voerden de controles uit en werden daarbij ondersteund door de politie.

 “Deze integrale controle was een mooi voorbeeld waarbij als 1 overheid opgetreden werd.”

Burgemeester Palmen

Resultaat

De integrale controle was gericht op de leefbaarheid en op sociale en fiscale fraude. In totaal zijn rond de 200 chalets bezocht. Bij zo’n 50 chalets waren op dat moment bewoners aanwezig. Er is gebleken dat er, zoals de gemeente al vermoedde, permanente bewoning plaatsvindt door mensen die niet staan ingeschreven. Daarnaast zijn er een aantal situaties aangetroffen waarbij de gemeente een rol kan spelen in de zorg.

De Belastingdienst heeft ter plaatse openstaande vorderingen kunnen innen. En ook beslag kunnen leggen op een chalet en overige roerende zaken. Ook de UWV en de SVB hebben signalen waargenomen die nader onderzocht gaan worden.

Vervolg

Deze integrale controle was de eerste in een reeks. Door de samenwerking ontstaat een breed inzicht in wie er op de recreatieparken verblijven en wat daar gebeurt. Tegen zaken die niet door de beugel kunnen, kan dan gericht opgetreden worden. Waar hulp en ondersteuning nodig is, kan die direct geboden worden.

Landelijke Stuurgroep Interventieteams

De integrale controle werd uitgevoerd onder de vlag van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI). Het ministerie van SZW neemt met deze 'Samenwerkingsovereenkomst voor Interventieteams' sinds 2003 het voortouw om handhaving meer integraal te benaderen. Zo heeft intensieve samenwerking een wettelijke basis. Een projectmatige aanpak zorgt voor een effectieve inzet van capaciteit en kwaliteit én voor borging van de resultaten.

Bron: nieuwsbericht gemeente Horst aan de Maas

Ook uw gemeente kan zich aansluiten bij de LSI. Het VNG KCHN biedt gemeenten de kennis om deze weg te bewandelen en ondersteunt u bij de voorbereiding, uitvoering en borging. Wilt u meer weten: neem contact op met Jeroen Smits (06 15 479 382)