Publicatiedatum: 30-07-2019

Nieuws

SP stelt kamervragen over uitbuiting arbeidsmigranten

De SP in de Tweede Kamer wil van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken opheldering over de omstandigheden van arbeidsmigranten in Zeewolde. Volgens Kamerlid Jasper van Dijk worden de arbeiders uitgebuit en is er van alles mis met de huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg. Dat meldt Omroep Flevoland.

Werkers zouden met te veel mensen in één huisje verblijven en hun kamer moeten delen met wildvreemden. Op hun salaris worden volgens Van Dijk allerlei kosten ingehouden zonder dat daar een dienst voor geleverd wordt, zoals schoonmaakkosten terwijl er niet wordt schoongemaakt.

Zwartboek

De SP baseert zich onder andere op een zwartboek van de FNV over misstanden met arbeidsmigratie. De vakbond was eerder deze maand samen met tientallen arbeidsmigranten op het gemeentehuis in Zeewolde om loco-burgemeester Winnie Prins een petitie aan te bieden. Zij willen dat de burgemeester de uitzendbureau's van arbeidsmigranten tot de orde roept.

Bron: Omroep Flevoland

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.

 

In de Brabantse gemeenten van De Meierij zijn het afgelopen jaar 24 controleavonden geweest in het kader van project 'Buitenom', dat voornamelijk gericht is op de huisvesting van arbeidsmigranten. Projectleider Anne-Marie Paijmans vertelt in een interview over de opbrengsten van het project en de do's en don'ts.