Publicatiedatum: 23-07-2018

Nieuws

Waadhoeke schrijft huisvesters van arbeidsmigranten aan

De afgelopen week heeft de gemeente Waadhoeke alle verhuurders van woonruimte aan arbeidsmigranten aangeschreven om hen erop te wijzen dat daar voortaan een vergunning voor nodig is. Na de zomervakantie gaat de gemeente met de verhuurders in gesprek.

Met het huisvestingsbeleid wil de gemeente voorkomen dat de arbeidsmigranten allemaal bij elkaar in een straat wonen, want dat is volgens de gemeente niet goed voor de integratie. Uit de dorpen Berltsum en Oosterbierum kwamen klachten over het bij elkaar huisvesten van arbeidsmigranten.

"We hebben ze hard nodig"

De gemeente Waadhoeke streeft er nu naar de huisvesting van de buitenlandse werknemers 'netjes te regelen'. Wethouder Nel Haarsma: "Het zijn mensen die hard werken en laten we eerlijk zijn: we hebben ze ook hard nodig voor het werk in de kassen."

Bron: Omrop Fryslân

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.