Publicatiedatum: 16-07-2018

Nieuws

Nieuwsuur: genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten

In de Bommelerwaard, aan de rand van het Gelderse Zuilichem, verrijst een aardbeienkas van zo'n 20 voetbalvelden groot. Niet iedereen vindt dat goed nieuws, want zo’n nieuw kas betekent veel nieuwe Midden- en Oost-Europese werknemers. En zij moeten allemaal ergens slapen.

Woonruimte gezocht

In de hele Bommelerwaard zoeken telers woonruimte voor hun personeel in omliggende dorpen. Jarno Goesten verhuurt woningen in Zuilichem en merkt dat er veel interesse is van Midden- en Oost-Europeanen. Hij vindt het een slechte ontwikkeling dat bewoners in de Bommelerwaard liever geen Pool als buurman willen. "Je kunt geen getto's voor deze mensen gaan creëren. Die willen ook comfortabel wonen. Je kunt ze niet ergens wegstoppen, met 400 of 500 bij elkaar, in een container." Bovendien kan onze economie niet zonder ze, benadrukt Goesten in Nieuwsuur.

Opkopen huizen

Op een recente inspraakavond is te merken dat het verzet tegen de Polen en Roemenen groeit. De tuinders geven aan dat zij afhankelijk zijn van de arbeidsmigranten, omdat er geen Nederlands personeel is. Zij willen hun personeel graag huisvesten op eigen terrein, maar daar is geen wetgeving voor. Nu kopen ze elk huis op dat te koop staat, maar dat leidt tot een grimmige sfeer.  

Waar de toekomstige plukkers die in de nieuwe aardbeienkas in Zuilichem aan de slag gaan moeten slapen, is nog niet duidelijk. De gemeente besluit na de zomer hoe ze het huisvestingsprobleem wil oplossen.

Nederland

Heel Nederland telt steeds meer werknemers uit Midden- en Oost-Europa. In 2004 waren het er 50.000, in 2016 is dat aantal opgelopen naar 350.000. En ze moeten allemaal ergens wonen. Uitzendbureaus verwachten dat er op korte termijn onderdak moet komen voor meer dan 100.000 arbeidsmigranten.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de problematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet.