Publicatiedatum: 19-07-2018

Nieuws

Bedrijfsleven trekt aan de bel over niet werkend beleid arbeidsmigranten

In Midden-Brabant werken gemeenten veel te weinig samen bij het aanpakken van problemen rond arbeidsmigranten. Hierdoor blijven grote problemen, zoals huisvesting, onopgelost. Met die waarschuwing trekken werkgeversorganisatie VNO-NCW en Bedrijven Overleg Regio Tilburg aan de bel.

Als belangrijkste punt wordt het grote gebrek aan huisvesting voor arbeidsmigranten genoemd. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek van Omroep Brabant dat de provincie zeker 20.000 slaapplekken tekort komt om alle arbeidsmigranten te huisvesten. Dit leidt er vaak toe dat mensen in campers of tegen de regels in met grote aantallen in een woning terechtkomen

Samenwerking is nodig

Volgens Jeroen Bergen, voorzitter van VNO-NCW Midden-Brabant, valt het huisvestingsprobleem op te lossen, maar is daar wel goede samenwerking voor nodig. "Bedrijven zouden bijvoorbeeld, net als vroeger, de arbeidsmigranten op eigen terrein kunnen huisvesten. Hierdoor raakt de lokale woningmarkt niet overspannen doordat bedrijven veel huizen tegelijk opkopen, en wonen er geen 10 mensen in één huis."

Te gehaast

Volgens de organisaties is het huidige beleid van veel gemeentes in Midden-Brabant niet goed doordacht en worden er te gehaast beslissingen genomen. Ze pleiten voor meer onderlinge samenwerking.

Bron: Omroep Brabant

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.