Publicatiedatum: 07-01-2019

Nieuws

Etten-Leur controleert intensief op adresfraude

De komende maanden zet de gemeente Etten-Leur in op het bestrijden van adresfraude en het tegengaan van onveilige woonsituaties. De controles worden uitgevoerd in samenwerking met het UWV, de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de politie en VNG KCHN.

Onjuistheden in de BRP

De afgelopen tijd vonden 15 inspecties plaats. Daarbij trok de gemeente meerdere onjuistheden in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) recht. Het gaat bijvoorbeeld om personen die op een adres staan ingeschreven, maar in werkelijkheid ergens anders wonen. In 8 gevallen is een onderzoek opgestart naar verdacht gebruik van uitkeringen en toeslagen.

De controles bij woningen brachten ook schrijnende zaken aan het licht. Zo zijn signalen doorgegeven aan instanties over een persoon die in psychische nood verkeerde en over een jong kind dat werd geconfronteerd met drugsgebruik.

Bron: Etten-Leurse Bode

Aanpak Adresfraude

Uit ervaring blijkt dat een multidisciplinaire en integrale projectmatige aanpak van problemen zoals adresfraude, effectief en efficiƫnt is. VNG KCHN is er om gemeenten bij te staan met raad en daad, ook bij de aanpak van adresgerelateerde fraude. Zie voor meer informatie hierover de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.

 

Hoe zo'n project in de praktijk eruit ziet leest u in een interview met Monique Kluwen, projectleider van het project Adresfraude in Gorinchem.