Publicatiedatum: 25-11-2019

Nieuws

Gemeenten weten niet hoeveel arbeidsmigranten er in Twente wonen

Gemeenten in Twente hebben nauwelijks zicht op de huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten in hun regio. Volgens bedrijven, die in de afgelopen jaren duizenden seizoenarbeiders naar Twente haalden, kunnen ze daardoor nagenoeg niet optreden tegen uitwassen.

De Twentsche Courant Tubantia laat Hans Evers aan het woord. Hij is de oprichter van Marquette Detachering, een uitzendbureau dat arbeiders uit Oost-Europa naar Twente haalt. Hij schat dat er 25.000 arbeidsmigranten in Twente zijn. Maar niemand weet dat precies. Arbeidsmigranten schrijven zich lang niet altijd in bij de gemeente waar ze tijdelijk wonen. Gemeenten hebben er ook op andere manieren nauwelijks zicht op. Dat zeggen Evers en zijn collega Martin ter Elst van Euro Rentall uit Denekamp, een bedrijf dat van Hoogeveen tot Lichtenvoorde 550 arbeidsmigranten aan het werk heeft en huisvest.

Twente is niet uniek, zegt voorzitter Joep Thönissen van de landelijke Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten. Hij herkent landelijk het beeld dat gemeenten niet weten hoeveel arbeidsmigranten in hun gemeenten wonen en onder welke omstandigheden.

Meer informatie

Lees het hele artikel in TC Tubantia.