Publicatiedatum: 06-02-2019

Nieuws

Zaltbommel pakt overvolle huizen met arbeidsmigranten aan

De gemeente Zaltbommel is gestart met het aanpakken van huisjesmelkers die te veel arbeidsmigranten in hun woningen stoppen. De eerste huiseigenaren zijn aangeschreven, en er zullen er waarschijnlijk nog meer volgen.

Een omgevingsvergunning aanvragen en maximaal 4 arbeidsmigranten op deze adressen. Die boodschap hebben de eigenaren van een aantal adressen onlangs gekregen. Volgens burgemeester Peter Rehwinkel is op die locaties namelijk geconstateerd dat er te veel mensen in deze huizen wonen. "Op een van de adressen troffen we zelfs 10 personen aan, van wie er 2 in de garage verbleven."

Huisvestingsbeleid

De misstanden komen aan het licht nu er, in aanloop naar het nieuwe huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten dat in de maak is, meer controles zijn. Zaltbommel trekt hier overigens blijvend meer geld voor uit. De actie die nu wordt ondernomen, heeft volgens Rehwinkel nog niets met het nieuwe beleid te maken. "Dit doen we op basis van de huidige regels. Dat staat maximaal 8 personen per huis toe, maar alleen als dat passend is in de betreffende woning."

Vormgeven

Wethouder Gijs van Leeuwen is al maanden bezig met het vormgeven van het nieuwe beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat doet hij in overleg met panels waarin betrokken zitten. Wat in dat nieuwe beleid precies over groepshuisvesting in koophuizen staat, is nog niet bekend.

Bron: Brabants Dagblad

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.