Publicatiedatum: 11-02-2019

Nieuws

Weert wil met boete overlast door huisvesting arbeidsmigranten voorkomen

Als er na 1 maart nog arbeidsmigranten verblijven op de voormalige Van Horne-kazerne in Weert, dan wil de gemeente daarvoor een bestuurlijke boete opleggen van € 30.000 per week. Op deze manier wil de gemeente een nieuwe 'horrorzomer', zoals burgemeester Jos Heijmans het onlangs noemde, met veel overlast voorkomen.

De gemeente heeft het voornemen de bestuurlijke boete, een zogenaamde last onder dwangsom, in te zetten aangekondigd bij de huurder en verhuurder van het voormalige officiershotel van de kazerne. Daar verblijven volgens de gemeente bijna 60 arbeidsmigranten, voornamelijk Letten. Huisvesting op de kazerne is vanaf 1 januari dit jaar verboden.

Zomer vol overlast

Omwonenden van de kazerne vrezen dat het door het oprekken van (juridische) procedures nog vele maanden zal duren voordat de arbeidsmigranten bij de kazerne vertrokken zijn. "Daarmee zouden we wederom geconfronteerd worden met een zomer vol overlast", aldus boze omwonenden. Zij klaagden vorig jaar over luidruchtige, dronken arbeidsmigranten die in tuinen urineren en lege flessen op straat gooien. Verder zouden de arbeidsmigranten in de bosjes prostituees treffen.

Alternatieve huisvesting

Om arbeidsmigranten toch onderdak te kunnen bieden, wil de gemeente op 3 bedrijventerreinen grootschalige huisvesting toestaan. Daar zouden dan maximaal 1000 arbeidsmigranten (maximaal 400 per locatie) woonruimte kunnen krijgen.

Bron: De Limburger

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.