Publicatiedatum: 08-02-2019

Nieuws

Geslaagde conferentie over huisvesting arbeidsmigranten

Ruimte geven voor huisvesting van arbeidsmigranten, met aandacht voor de kwaliteit van die huisvesting. Dat was de teneur van veel bijdragen tijdens een conferentie over dit onderwerp die op 7 februari werd georganiseerd door de Stichting Normering Flexwonen (SNF) en het Expertisecentrum Flexwonen, in samenwerking met onder andere de VNG.

Vooral bestuurders en beleidsmakers bij gemeenten en provincies lieten zich daar bijpraten over geslaagde voorbeelden van huisvesting, maar ook over de hobbels die daarbij te nemen zijn.

Noodklok

Werkgevers en uitzendorganisaties luiden al geruime tijd de noodklok vanwege het oplopende tekort aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten. Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt volgens SNF dit jaar verder op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen.

Verdringing

Het tekort aan goede huisvesting leidt volgens Wim Reedijk van het Expertisecentrum Flexwonen ook tot verdringing op de woningmarkt. Werkgevers die hoe dan ook hun mensen moeten huisvesten, doen dat in meer dan 50% van de gevallen door woningen te huren of te kopen en daar werknemers in onder te brengen. Die woningen zijn dan niet meer voor anderen beschikbaar. Dat moet anders kunnen.

Mooie voorbeelden

Verschillende wethouders lieten tijdens de conferentie zien hoe zij samen met werkgevers oplossingen hebben geboden voor de huisvestingsproblemen die nu naar volle tevredenheid functioneren.

Zo bood Ronald Bakker (wethouder Waalwijk) aan Otto Workforce ruimte voor een groot nieuwbouwcomplex voor 400 arbeidsmigranten met veel voorzieningen. En Bert Koops (wethouder Bunschoten) deed dat met EE Accommodations die ruimte in een verbouwd kantoorpand vond.

Pieter van Haeften van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vertelde hoe het ook mis kan gaan en wat andere gemeenten daarvan kunnen leren. Communicatie om draagvlak te creƫren kan niet zorgvuldig genoeg zijn.

Feiten en cijfers en routekaart

De initiatiefnemers boden de deelnemers veel praktische informatie, waaronder een 'Routekaart naar goed huisvesting van arbeidsmigranten' en een website met praktijkvoorbeelden.

Bron: persbericht Stichting Normering Flexwonen en Nu.nl

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.