Publicatiedatum: 11-11-2019

Nieuws

PIT-actie Helmond en Laarbeek: hennepkwekerij, namaak merkkleding en valse identiteitsbewijzen

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft gisteren bij controles in Helmond en Laarbeek onder andere een hennepkwekerij, een partij namaak merkkleding en twee mensen met valse identiteitsbewijzen aangetroffen.

In een loods achter een woning in Helmond trof het PIT - in een ruimte die was ingericht als winkel - een grote partij namaak merkkleding aan. Het ging om ongeveer 300 stuks kleding, waaronder jassen, broeken en schoenen. De lading is door de politie in beslag genomen. In dezelfde loods werden diverse milieuovertredingen geconstateerd. De eigenaar is hierop aangesproken. Er volgt een hercontrole om te kijken of alles op orde is gebracht.

In een ander pand zijn twee mensen aangehouden van wie vermoed wordt dat zij valse identiteitsbewijzen hebben. De twee personen zijn aangehouden door de vreemdelingenpolitie. Op hetzelfde adres is vermoedelijk ook sprake van adresfraude. Dat wordt verder onderzocht.

Daarnaast werd in de woning een brandgevaarlijke situatie aangetroffen. Op last van de gemeente heeft de eigenaar meteen maatregelen genomen.

Bij de actie in Helmond werkten binnen het PIT samen: de gemeente Helmond, politie en vreemdelingenpolitie, de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de Omgevingsdienst Oost-Brabant en  controleurs ter bestrijding  van namaakkleding.

Laarbeek

Op een perceel in Laarbeek werden diverse overtredingen geconstateerd. Zo werden er een hennepkwekerij met 50 planten, een hennepknipperij, een hennepdrogerij en vaten met henneptoppen gevonden. Het materiaal is door de politie in beslag genomen. Daarnaast werd de stroom op het terrein illegaal afgetakt. Enexis heeft de aansluiting meteen verwijderd. De stroomvoorziening wordt buiten het perceel afgesloten.

Op het terrein werd ook grond afgegraven en gebouwd zonder vergunning. Ook is de vijver mogelijk vervuild en bestaat het vermoeden dat er illegaal is overnacht. Deze overtredingen worden verder onderzocht.

Binnen het PIT werkten bij de actie in Laarbeek samen: de gemeente Laarbeek, de boa’s van de gemeente Gemert-Bakel, politie, de Omgevingsdienst en Enexis.

Burgemeesters Blanksma van Helmond en Van der Meijden van Laarbeek zeggen over de actie van gisteren: "Door deze daadkrachtige acties van het PIT zien inwoners dat criminele activiteiten niet worden getolereerd." Beide burgemeesters roepen hun inwoners op om vreemde of verdachte zaken te melden: "Door meer ogen en oren, beschermen we onze leefomgeving beter tegen misstanden."

PIT

Onder de regie van het PIT zijn er regelmatig acties bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan onder andere bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen.

Bron: Gemeente Helmond