Publicatiedatum: 06-08-2019

Nieuws

Er is van alles mis met de vakantieparken in het Vechtdal

Het is een probleem bij meerdere vakantieparken in het Vechtdal: permanente bewoning, verpaupering en illegale huurders. Het project Vitale Vakantieparken Vechtdal is in november vorig jaar van start gegaan, inmiddels zijn de eerste resultaten binnen. En is het duidelijk waar de problematiek precies vandaan komt.

Het onderzoek naar de huisvesting op de parken bevestigt dat op de ‘minder vitale parken’ niet alle regels worden nageleefd.

47 procent

Maar liefst 47 procent van deze huisjes wordt niet recreatief gebruikt. Er wonen ongeveer tweeduizend personen illegaal in een chalet, waarvan het grootste deel uit deze regio komt. Tien procent van de huisjes wordt tijdelijk bewoond door mensen die geen andere huisvesting hebben of in deze regio werken.

Hele uitdaging

Het project Vitale Vakantieparken is vorig jaar november van start gegaan. De gemeenten in het Vechtdal en de provincie Overijssel willen hiermee onderzoeken of de vitaliteit van een aantal vakantieparken kunnen verbeteren. De pilot loopt op vijf vakantieparken in het Vechtdal, met elf locaties. Eind deze maand wordt de volledige rapportage verwacht, met het toekomstperspectief voor alle vakantieparken.

Veluwe al stap verder

De permanente bewoning van recreatieparken is niet alleen een probleem in het Vechtdal, ook andere vakantieregio's kampen er mee. Zoals de Veluwe. Elf Veluwse gemeenten hebben met de provincie Gelderland en recreatieondernemers ook een project ‘Vitale Vakantieparken’ opgezet.

Bron: Tubantia

Integraal denken, sectoraal doen. De praktijk van Vitale Vakantieparken | Workshop

Rob van den Hazel is programmamanager bij Vitale Vakantieparken en geeft op 3 oktober de workshop ‘Integraal denken, sectoraal doen. De praktijk van Vitale Vakantieparken’ op het congres Handhaving en Naleving. Vitale Vakantie Parken is een programmatische aanpak, waarbij vraagstukken op verschillende domeinen in onderlinge samenhang worden aangepakt. Er wordt vanuit een integraal kader gedacht, maar bij de uitvoering wordt onder het motto ‘schoenmaker blijf bij je leest’ vooral weer sectoraal gewerkt. Daar zit immers de noodzakelijke kennis en expertise om de complexe problematiek aan te pakken. Vervolgens is het weer de opgave om de samenhang tussen die sectorale inzet te bewaken. In deze workshop worden de plussen en minnen van deze manier van werken gedeeld en wordt gezamenlijk verkend hoe dit beter kan.

 

Het volledige programma en de omschrijving van de ruim 40 workshops vindt u op de congreswebsite