Publicatiedatum: 16-08-2019

Nieuws

Arbeidsmigranten woonden illegaal in champignonkwekerij

In een champignonkwekerij in de gemeente Lottum woonden twee buitenlandse medewerkers illegaal. Dat is gebleken uit het onderzoek dat de arbeidsinspectie woensdag deed bij het bedrijf na een inval.

Inval

Inspecteurs bezochten het bedrijf na een melding. Binnen vonden ze diverse slaapplekken en persoonlijke eigendommen waaruit bleek dat er mensen in het bedrijf woonden.

Onderzoek

Er is bovendien een onderzoek ingesteld naar de hoeveelheid uren die de arbeidsmigranten maakten en hoeveel loon zij uitbetaald kregen. Hun werkgever had een vergunning op basis van een leerwerkplek. Onderzoek moet nu uitwijzen of er daadwerkelijk sprake was van een stage.

Hulp

De arbeidsinspectie kreeg bij de inval woensdag hulp van de politie en brandweer.

Bron: 1Limburg

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.

 

In de Brabantse gemeenten van De Meierij zijn het afgelopen jaar 24 controleavonden geweest in het kader van project 'Buitenom', dat voornamelijk gericht is op de huisvesting van arbeidsmigranten. Projectleider Anne-Marie Paijmans vertelt in een interview over de opbrengsten van het project en de do's en don'ts.