Publicatiedatum: 17-10-2019

Nieuws

Arbeidsuitbuiting voortaan op Europees niveau aangepakt

Misbruik bij grensoverschrijdend werk voorkomen. Dat wordt de voornaamste missie van de ELA, de Europese Arbeidsautoriteit, bericht PWnet.

EU-onderhandelaars sloten eerder dit jaar een politiek akkoord over de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Dit agentschap moet er onder andere zorgen dat nationale inspecties voldoende samenwerken bij grensoverschrijdende arbeid.

De EU-lidstaten blijven verantwoordelijk voor de handhaving bij bedrijven die de regels overtreden. Ze zijn ook niet verplicht om deel te nemen aan de activiteiten van de ELA. De nationale arbeidsinspecties moeten echter wel op Europees niveau gaan functioneren. Hierbij gaan verbindingsofficieren van deze inspecties straks in één gebouw samenwerken. De ELA moet de naleving van arbeidswetten controleren, zodat kwaadwillende bedrijven eerder in beeld komen. Onder andere vakbonden mogen misstanden melden.

Fraudebestrijding

Volgens de Europese Unie werken of wonen momenteel 17 miljoen Europeanen in een andere lidstaat dan waar ze zijn geboren. In 2006 waren er nog 9 miljoen mensen actief als mobiele werknemers. Hiermee is het aantal mobiele werknemers in tien jaar sterk toegenomen. De EU vindt dat dit een Europese aanpak van fraude en uitbuiting noodzakelijk maakt. 

De nieuwe Europese instantie kan niet op eigen initiatief inspecteren. Het recht op nationale of grensoverschrijdende inspecties blijft op nationaal niveau gelden. Maar de ELA kan wel een voorstel doen tot een gezamenlijke inspectie bij het vermoeden van een mogelijke fraude- of misbruikzaak.

De Europese Commissie beschouwt de ELA als een flinke stap naar een socialer Europa. Minister Koolmees vindt de oprichting een grote winst en een nuttig instrument om bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting aan te pakken. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien er geen toegevoegde waarde in.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op PWnet.