Publicatiedatum: 12-04-2019

Nieuws

Burgemeester Westland sluit pand vanwege mensonterende omstandigheden

In Westland heeft burgemeester Bouke Arends een pand gesloten vanwege 'mensonterende omstandigheden'. In het pand dat daar helemaal niet geschikt voor is, sliepen zo’n 10 arbeidsmigranten op matrassen op pallets.

Waar in Westland deze zaak speelde, is niet gemeld. De arbeidsmigranten waren niet in de tuinbouw aan de slag, maar werkten voor een bouwbedrijf. Westland speelt vooral een bestuursrechtelijke rol bij de aanpak van arbeidsuitbuiting, zoals de sluiting van panden. De Belastingdienst en de Inspectie SZW zijn belast met opsporing.

Bron: wos.nl

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.

 

In de Brabantse gemeenten van De Meierij zijn het afgelopen jaar 24 controleavonden geweest in het kader van project 'Buitenom', dat voornamelijk gericht is op de huisvesting van arbeidsmigranten. Projectleider Anne-Marie Paijmans vertelt in een interview over de opbrengsten van het project en de do's en don'ts.