Publicatiedatum: 16-04-2018

Nieuws

Verdeeldheid in Noord-Limburg over huisvesting arbeidsmigranten

In Noord-Limburg is verdeeldheid ontstaan over de grootschalige opvang van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen. De provincie stemt in met experimenten en een regionale werkgroep is op zoek naar locaties. Echter, volgens de wethouders van wonen - onder aanvoering van Martijn van der Putten (Venray) - loopt de provincie hiermee te hard van stapel.

Verruiming mogelijkheden

Van der Putten verklaart in De Limburger dat de regio nog helemaal niet heeft besloten of Polen op bedrijventerreinen mogen wonen. Volgens de huidige regels is dat verboden. Die regels worden aangepast en het wordt niet uitgesloten dat de regio akkoord gaat met buitenlandse werknemers op bedrijventerreinen, "maar zover is het nog niet".

In een reactie schrijven de gemeenten in Noord-Limburg zelfs dat de verruiming van de mogelijkheden door de provincie de regionale aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten doorkruist. "De regio is aan zet en niet de provincie. Het zijn ook de gemeenten die initiatieven voor huisvesting op hun grondgebied mogelijk maken en niet de provincie."

Gemeenten kiezen de locaties

Gedeputeerde Daan Prevoo legt uit dat het provinciebestuur met 2 man in de werkgroep zit die naar huisvesting voor arbeidsmigranten zoekt. Er wordt ook gekeken naar bedrijventerreinen, omdat er vaak weerstand is tegen locaties in dorpen en wijken. Prevoo zegt dat de werkgroep op verzoek van de gemeenten is ingesteld en dat de provincie de regels heeft veranderd om knelpunten op de woningmarkt te helpen oplossen. "Maar het zijn de gemeenten die de locaties kiezen."

Bron: De Limburger