Publicatiedatum: 06-02-2020

Nieuws

Panden doorzocht in actie tegen ondermijning (Gemeente Utrecht)

Deze week controleerde de gemeente samen met de politie, Openbaar Ministerie, Douane en Belastingdienst een reeks woningen en bedrijfspanden in heel Utrecht. De instanties zijn op 25 adressen binnengegaan, op basis van meldingen van overlast en verdachte situaties door bewoners, die betrokkenheid bij drugscriminaliteit vermoedden.

Bij de controles is in vijf gevallen vastgesteld dat er iets niet klopte met de Basis Registratie Personen. Er zijn drie onderzoeken gestart naar mogelijke uitkeringsfraude. In één geval is illegale prostitutie en drugsoverlast geconstateerd en op één adres is een grote hoeveelheid materiaal gevonden voor handel in drugs, samen met (vermoedelijk) amfetaminepasta. Op datzelfde adres heeft de politie spullen in beslag genomen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Op weer een ander adres is op last van het OM een auto in beslag genomen in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen.

Sprintweek

De controles vonden plaats in het kader van een sprintweek in de strijd tegen ondermijning. Op verschillende plekken in de stad doen gemeente, politie, OM, Belastingdienst en Douane gezamenlijk extra controles. Deze controles vonden plaats op locaties waar men de ondermijnende effecten van de productie van en handel in drugs vermoedt. Er is sprake van ondermijning als criminelen misbruik maken van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken.

Bron: Gemeente Utrecht