Publicatiedatum: 10-02-2020

Nieuws

Een bedroevend verhaal, die opvang van arbeidsmigranten in West-Brabant (AD)

We hebben ze nodig, en hard ook. Arbeidsmigranten. Al jaren is bekend dat de krappe arbeidsmarkt in West-Brabant snakt naar buitenlandse handjes. Die behoefte wordt tot 2040 alleen maar groter, staat in een nieuw rapport. Ondertussen modderen veel gemeenten in de regio verder. Praten over arbeidsmigranten lukt prima. Maar echt wat doen, is een lastige, aldus het AD.

Het beeld dat opdoemt in het rapport Arbeidsmigratie in Noord-Brabant, de markt en de mensen(handel) is weinig opwekkend. Tegelijkertijd zijn de feiten wel bekend. Wie de gemeentelijke discussies over huisvesting van arbeidsmigranten volgt, zal niet verrast zijn door de conclusie dat er nog steeds veel te weinig gebeurt. Langzamerhand is het een bedroevend verhaal.

Slepende discussies

Dit jaar lukt het niet eens om in West-Brabant totaal 9500 verblijfsplekken te realiseren, staat in het rapport. Oorzaak: afzonderlijke gemeenten verzanden in slepende discussies en de samenwerking tussen gemeenten laat nog steeds veel te wensen over. In de regio Breda is het zelfs niet gelukt om gemeenten en andere partijen samen aan tafel te krijgen. Terwijl de afgesproken deadline hiervoor op 1 juli 2019 afliep. Maar in maart gaat dat alsnog gebeuren, aldus de gemeente Breda.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van het AD.

Rapport: Arbeidsmigratie in cijfers

Rapport: Arbeidsmigratie in Noord-Brabant - de markt en de mensen(handel)