Publicatiedatum: 13-01-2020

Nieuws

Asten treedt op tegen Prinsenmeer; dwangsom als park arbeidsmigranten blijft huisvesten (Eindhovens Dagblad)

Prinsenmeer hangt een dwangsom van 500.000 euro boven het hoofd als het niet snel stopt met het huisvesten van arbeidsmigranten. De nieuwe deadline is 4 februari 2020. Een woordvoerder van de gemeente Asten laat weten dat er meer dan 500 arbeidsmigranten op het park zitten, maar dat huisvesting niet is toegestaan.

Het college van B&W legt enkele adviezen van de bezwaarschriftencommissie - die de zaak onlangs onderzocht - naast zich neer. Die stelde voor om het handhavingsbesluit te herroepen en een nieuw besluit te nemen met inachtneming van het huidige beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Nieuwe fase

En zo gaat het conflict tussen de gemeente en Prinsenmeer een nieuwe fase in. Dit terwijl de twee in 2016 bijna een compromis hebben over de huisvesting van maximaal 384 arbeidsmigranten. Tot een overeenkomst komt het echter niet. Prinsenmeer wil een vergunning voor 500, dat is voor de Astense gemeenteraad een brug te ver.

Arbeidsmigranten zitten illegaal op het park

Vervolgoverleg leidt niet tot een gewenste overeenkomst. En aangezien de gedoogbeschikking in 2016 afliep, is er een illegale situatie ontstaan. Huisvesting van arbeidsmigranten op het park is in strijd met het bestemmingsplan, zo laat de gemeente weten. Op 1 maart 2019 wordt Prinsenmeer een last onder dwangsom voorgelegd. Het park moet alle bewoning van recreatieverblijven door arbeidsmigranten beƫindigen. Als Prinsenmeer dat niet doet, moet het park 50.000 euro per week betalen met een maximum van in totaal 500.000 euro. De deadline wordt gesteld op 1 mei 2019.

In beroep

Prinsenmeer gaat in beroep bij de voorzieningenrechter. Kort hierop - medio vorig jaar - vindt op het park een grootschalige controle plaats. De gemeente besluit dan de onderhandelingen  - hangende dat onderzoek - op te schorten. Ondertussen heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan en geconcludeerd dat het gemeentebestuur bevoegd en gerechtigd is om op te treden.

En dat doet Asten nu dus, na de uitspraak van de bezwaarschriftencommissie. Prinsenmeer heeft zes weken om in beroep te gaan. Volgens juridisch vertegenwoordiger van Oostappen, Marcel Senders, legt het vakantiepark zich niet neer bij dit besluit.

Bron: Eindhovens Dagblad

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG KCHN ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.