Publicatiedatum: 05-11-2019

Nieuws

Nog veel tekortkomingen bij kinderopvang in Houten, Nieuwegein en Veenendaal

Het lukt de in opspraak geraakte kinderopvangorganisatie Kidsplus niet om uit de problemen te komen. Locaties in Nieuwegein, Houten en Veenendaal staan onder verscherpt toezicht en de afgelopen maanden constateerde de GGD op vier vestigingen talloze tekortkomingen. Kidsplus zegt te werken aan verbetering, maar het geduld van ouders raakt op.

Er komt maar geen einde aan de problemen bij de opvangreus Kidsplus. De afgelopen vier maanden deed de GGD talloze inspecties op veel van de in totaal 27 opvanglocaties verspreid over het land. Daarbij werden zestien tekortkomingen geconstateerd, allemaal bij vestigingen van Montessori Kinderopvang – onderdeel van Kidsplus. In Veenendaal, Nieuwegein en Houten staan locaties van Montessori Kinderopvang onder verscherpt toezicht. Deze gemeenten hebben lasten onder dwangsom opgelegd in een poging de kwaliteit van de opvang te verbeteren.

‘Onveilig, vies en ongezond’

De GGD constateerde de afgelopen vier maanden een breed scala aan tekortkomingen. Eerder dit jaar raakte Kidsplus in opspraak nadat een vestiging van Montessori Kinderopvang in Bilthoven acuut werd gesloten. Volgens het vernietigende inspectierapport was de opvang ‘onveilig, vies en ongezond’. Uit nader onderzoek bleek in juni dat er al jaren problemen zijn met talloze opvanglocaties van Kidsplus. Op ruim de helft van de Kidsplus-locaties vond de GGD in de afgelopen drie jaar (soms ernstige) tekortkomingen.

Kidsplus erkende destijds fouten te hebben gemaakt en beloofde beterschap. Dat lijkt gezien de recente negatieve GGD-inspecties nog niet overal te lukken. De tekortkomingen bij Kidsplus leidden eerder dit jaar tot kamervragen.

Voor Boink, de vertegenwoordiger van ouders en oudercommissies in de kinderopvangbranche, is de maat vol. Boink kreeg veel signalen van ouders over de slechte kwaliteit bij Kidsplus. 

Meer informatie

Lees voor meer informatie, inclusief de reactie van Kidsplus, het volledige artikel op de website van het Algemeen Dagblad.