Publicatiedatum: 27-12-2019

Nieuws

Minister: 'Gemeenten zijn verantwoordelijk voor toezicht en handhaving in de kinderopvang' (Kinderopvangtotaal.nl)

Het ministerie van SZW gaat zelf geen maatregelen nemen tegen de slecht presterende kinderopvangorganisatie Kidsplus, antwoordt staatssecretaris Van Ark op Kamervragen. Locaties worden afzonderlijk geïnspecteerd en aangepakt binnen de eigen gemeente. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

PvdA-kamerlid Gijs van Dijk heeft staatssecretaris Van Ark gevraagd waarom de overheid niet kan optreden tegen kinderopvangorganisatie Kidsplus. Verschillende locaties van Kidsplus staan onder verscherpt toezicht of zijn zelfs gesloten. Uit de antwoorden blijkt dat de staatssecretaris niet wil treden in de verantwoordelijkheden van gemeentes. Die kunnen handhaven als er misstanden blijken te zijn.

De staatssecretaris schrijft dat inspectie en handhaving locatiegericht is. "Dit betekent dat het toezicht plaatsvindt daar waar de kinderen worden opgevangen. En dat opvanglocaties die slecht presteren gericht kunnen worden aangepakt. Ik vind het waardevol en proportioneel, dat slechte prestaties van één of meerdere locaties niet automatisch leiden tot sluiting van andere (goed presterende) locaties van dezelfde organisatie."

Bron: Kinderopvang Totaal