Publicatiedatum: 20-03-2019

Nieuws

Speelhal en directeur schuldig aan dood kleuter

De rechtbank Noord-Holland heeft een speelhal in Grootebroek en de 52-jarige directeur van die speelhal veroordeeld omdat door hun schuld de 4-jarige Maurycy om het leven is gekomen. De rechtbank heeft de speelhal een geldboete opgelegd van € 20.000. De directeur is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

Een medewerker van de speelhal en een begeleidster van het kinderdagverblijf zijn vrijgesproken.

Schending zorgplicht

De kleuter was op 31 december 2015 met zijn kinderdagverblijf op een uitstapje naar de speelhal en viel daar van een speeltoestel, een opblaasbare klimheuvel, af. Hij liep hersenletsel op en overleed 9 dagen later. De rechtbank verwijt de speelhal en de directeur schending van hun zorgplicht. Het speeltoestel werd onjuist gebruikt, personeel en bezoekers waren niet voorgelicht over de risico’s ervan, er was onvoldoende toezicht bij het speeltoestel en er waren ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Vrijspraak medewerker speelhal en begeleidster kinderdagverblijf

Een 29-jarige medewerker van de speelhal is vrijgesproken van schuld aan de dood van de kleuter. De rechtbank heeft vastgesteld dat hij geen verantwoordelijkheid droeg voor het beheer van de speelhal en de geldende veiligheidseisen. Een begeleidster van het kinderdagverblijf van Mauryc, is door de rechtbank vrijgesproken van schuld aan zijn dood. Zij mocht er op vertrouwen dat haar werkgever, het kinderdagverblijf, voorafgaand aan het uitstapje zou hebben uitgezocht of het wel veilig was naar de speelhal te gaan.

Bron: Rechtbank Noord-Holland

Uitspraken