Publicatiedatum: 13-03-2019

Nieuws

'Juist als de basis goed ligt, dan kun je daarop verder bouwen' | Interview

Sinds dit jaar biedt het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang (LCTK) van GGD GHOR Nederland in samenwerking met VNG KCHN de nieuwe Basistraining toezichthouder Wet kinderopvang aan. Deze 7-daagse training is onlangs voor het eerst gegeven. Charlotte Popescu en Patricia van Es, beiden toezichthouder Kinderopvang bij de GGD Haaglanden, volgden deze training en wij stelden hen een aantal vragen.

Wie hebben we tegenover ons en wat is jullie achtergrond?

Charlotte: "Ik ben van oorsprong fysiotherapeut. Dat heb ik ook 4, bijna 5 jaar gedaan in Amsterdam. Vervolgens ben ik verhuisd naar Den Haag en ging ik bij de gemeente aan de slag. Eerst als Wmo-consulent, maar toen ik de vacature van toezichthouder Kinderopvang zag werd ik zo enthousiast dat ik direct solliciteerde. En met succes, want ondertussen werk ik alweer 1,5 jaar als toezichthouder."

"Bij mij is het heel anders gegaan" zegt Patricia van Es. "Ik ben begonnen als verpleegkundige. Dat heb ik ongeveer 10 jaar gedaan, waarvan 5 jaar als verpleegkundige bij de GGD.  Vervolgens was ik 5 jaar stafmedewerker. Heel veel geleerd in die periode, maar ik kwam erachter dat je als stafmedewerker teveel 'kantoorwerk' moet doen en te weinig contact met mensen hebt. Toen ben ik binnen de GGD verder gaan kijken en kwam de mogelijkheid om bij de afdeling van Toezichthouder Kinderopvang aan de slag te gaan. Daar heb ik een aantal keer meegelopen en dat sprak mij ontzettend aan."

Wat is jullie het meest bijgebleven van de eerste werkweken?

"Wat mij het meeste is bijgebleven van de beginperiode, en dat is natuurlijk alweer een tijdje geleden, is dat we begonnen met een groot nieuw team. Het was een ontzettend warm onthaal. Ik vond het heel fijn om eindelijk aan de slag te gaan als toezichthouder, aangezien ik dit werk al langere tijd wilde doen. En dan ga je eindelijk bij de kinderdagverblijven langs. Ik werd heel goed ingewerkt, dus ik kon er rustig inkomen. Eerst keek ik met iemand mee en zo langzamerhand draaiden de rollen om en ging ik steeds meer zelf doen", aldus Charlotte.

Patricia: "Ik kende de afdeling toezicht Kinderopvang wel en sommige collega’s kende ik nog van mijn eerdere werk, dus het team voelde heel vertrouwd. Maar het werk was compleet nieuw. En ik weet nog dat ik dacht 'wow, dus dit is wat jullie allemaal doen'. Ik had er nog niet zo’n goed beeld van; wat omvat het werk nou precies. En net als Charlotte werd ik goed ingewerkt. Het was leuk en goed om te zien dat de ene collega een inspectie op de ene manier aanvliegt en een andere collega weer een iets andere werkwijze hanteert. Daarnaast vond ik het erg fijn dat je overal en nergens in de regio komt. Je bent ontzettend vrij. Je bepaalt zelf waar je heengaat. En hoe je dat doet mag je ook zelf weten. Schijnt de zon, dan lekker met de fiets. Is het slecht weer, dan met de auto of het openbaar vervoer."

Wat troffen jullie aan bij de start?

"Nou, dat is eigenlijk een beetje welke uitdaging er op je pad komt bij de start" zegt Patricia. "Op een gegeven moment ging ik alleen op bezoek bij gastouders en kwam ik soms situaties tegen die je nog niet eerder had gezien of besproken. En dan denk je 'wat moet ik hier nou precies mee'. Het is zaak om aan de gastouders of kinderopvang duidelijk te maken dat je er op kantoor dieper induikt. Ik maak in zo’n situatie altijd aantekeningen en soms wat foto’s, uiteraard in samenspraak met de gastouders, en bespreek het later met collega’s of sla de wet er op na. Ik heb het niet over hele grote dingen hoor, maar soms kom je iets kleins tegen dat je toch even goed moet uitzoeken of het wel of niet veilig en correct is."

Wat hebben jullie geleerd in de training wat jullie de komende tijd in de praktijk gaan gebruiken?

"Heel veel. Ik wil echt benadrukken dat het een hele goede training was. De training duurt 6 dagen met 1 terugkomdag. Dat lijkt heel intensief, maar zo heb ik het niet beleefd. Het werd op een hele prettige manier gegeven en de groep was niet te groot", geeft Patricia aan. "Wat ik heel handig vond, was de Wettenpocket en dat deze uitvoerig werd doorgenomen. Hele praktische dingen zoals hoe je snel en goed zoekt in zo’n Wettenpocket. Welke artikelen staan waar, waar begin je en hoe zoek je verder. Dat heeft mij heel veel inzicht gegeven. Daarnaast was het insturen van specifieke casussen ook heel handig. Die werden dan de volgende training besproken."

"Ook ik vond de training erg prettig", geeft Charlotte aan. "De trainers voelden goed aan waar de groep behoefte aan had. Ze bespraken gewoon weer even de basis. Ik doe dit werk natuurlijk alweer 1,5 jaar, maar ik vond het heerlijk om weer even terug te gaan naar de basis. Juist als de basis goed ligt, dan kun je daarop verder bouwen in je werk. En dat we alles konden doornemen mét elkaar. De groep was heel divers. Mensen uit Limburg en Groningen. Dan kun je discussiëren over casussen en zien hoe andere regio’s het toezicht vormgeven. Maar wat ik echt heb geleerd, is het gebruik van de Wettenpocket."

Wat zouden jullie graag besproken willen zien tijdens de terugkomdag?

"Wat er leeft op dat moment, ingaan op de actualiteiten. De komende tijd gaan we natuurlijk met onze nieuwe kennis aan de slag en er zullen daardoor andere vragen ontstaan die ik tegen die tijd graag zou stellen aan de trainers" zegt Charlotte.

Patricia: "De komende tijd ga ik aan de slag met het in de praktijk toepassen van de basiszaken. Zoals bijvoorbeeld het berekenen van het beroepskracht-kindratio. Dat is voor Charlotte gesneden koek, maar voor mij nog vrij nieuw. Doordat het aan bod kwam tijdens de training, kan ik die berekening sneller en gemakkelijker maken. Maar daardoor ontstaan er wel nieuwe vragen de komende tijd. Dus wat Charlotte zegt; ik hoop dat er weer wordt ingegaan op de actualiteiten. Onze actualiteiten."

Als jullie de staatssecretaris 1 op 1 een vraag konden stellen: Wat zouden jullie dan vragen?

Beiden: "Als de staatssecretaris kinderen heeft, dan zijn we benieuwd op welke kinderopvang ze zitten. En vooral hoe zij de keuze heeft gemaakt voor specifiek díe kinderopvang."

Graag horen we over een half jaar van Charlotte en Patricia hoe ze de kennis van de training verder in praktijk hebben gebracht.

Basistraining Toezichthouder Wet kinderopvang | 7-daagse training

Bent u onlangs begonnen als toezichthouder Wet kinderopvang of wilt u uw basiskennis verstevigen? Schrijf u dan nu in voor de 7-daagse training. De training wordt verzorgd door het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang (LCTK) van GGD GHOR Nederland en VNG KCHN.