Publicatiedatum: 08-02-2019

Nieuws

Langere wachtlijsten kinderopvang door de nieuwe beroepskracht-kindratio

Door de gevolgen van nieuwe kwaliteitseisen op de babygroepen zijn er ineens veel nieuwe leidsters en pedagogische medewerkers nodig, en die zijn er niet. De wachtlijsten voor de kinderopvang zijn dan ook behoorlijk gegroeid.

"Medio 2017 was de gemiddelde wachttijd een halfjaar. Dat is nu al 1 jaar", zegt directeur Brancheorganisatie Kinderopvang Magda Heijtel in het Algemeen Dagblad. "De vraag naar kinderopvang stijgt heel snel. In een jaar tijd zijn we met 62.000 kinderen gegroeid naar 796.000 kinderen in de opvang."

Door die groei en de beroepskracht-kindratio (bkr) zijn er nu 4620 vacatures in de kinderopvang. Op iedere 1000 banen bij de kinderdagverblijven zijn er 51 niet vervuld. Ter vergelijking: landelijk, verdeeld over alle soorten banen ligt dat cijfer op 31.

Populaire dagen

De branche is vanuit pedagogisch oogpunt blij met de babynorm, maar het personeelstekort is er nog nijpender door geworden. Vooral in de Randstad en de grootstedelijke gebieden moeten ouders geduld hebben of de opvang zelf regelen. De populaire dagen - maandag, dinsdag, donderdag - zitten tjokvol.

Wie snel een baby snel wil plaatsen kan het beste kiezen voor opvang op woensdag of vrijdag zoeken. "Als we de opvang over vijf dagen konden spreiden of als ouders wat verder willen reizen, dan was het probleem van de wachtlijsten voor een deel opgelostā€™", aldus Heijtel.

Bron: Algemeen Dagblad