Publicatiedatum: 15-04-2019

Nieuws

Nieuwsuur: 'De politiek moet stappen nemen om de vaccinatiegraad te verhogen'

Het 'oprukken' van de mazelen stelt overheden en kinderdagverblijven voor nieuwe dilemma's. De discussie in Nederland spitst zicht toe op de vraag of kinderdagverblijven wel of niet kinderen mogen weigeren, en niet zozeer over een vaccinatieplicht.

Meer dan 1000 kinderdagverblijven, verspreid over heel Nederland, zeggen dat het hun beleid is om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren blijkt uit een rondvraag van de NOS. Het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen is in Nederland in principe niet toegestaan.

Politiek moet stappen nemen

"Je wilt altijd het liefst dat de ouders hun kind zonder plicht vaccineren", zegt Roland Pierik, hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de vaccinatiecommissie. Toch ziet Pierik een rol voor de overheid: "De politiek moet stappen nemen om de vaccinatiegraad te verhogen." Hoewel Pierik lid is van de vaccinatiecommissie die de minister van VWS advies geeft, doet de UvA-docent deze uitspraken op eigen titel. De commissie heeft zijn definitieve advies nog niet geformuleerd.

Pierik: "Je kunt een kind pas vaccineren tegen mazelen na 14 maanden. De ouders die nog niet de mogelijkheid hebben om hun kind te vaccineren, omdat het kind bijvoorbeeld te jong is, willen wel weten dat hun kind veilig is op de opvang en niet wordt besmet."

Vaccinatieverplichting voor kinderopvang

Pierik pleit daarom op Nieuwsuur voor een vaccinatieverplichting voor kinderen die naar de kinderopvang moeten. Een kind mag dan alleen naar de kinderopvang als het gevaccineerd is. "Dan stel je het verplicht, maar als ouders het echt niet willen, dan kunnen ze nog wel kiezen om het niet te doen, ten koste van iets anders. Als een overheid in vrijheid ingrijpt moet dat proportioneel zijn", aldus Pierik.

Mazelenepidemie

Dat de mazelen oprukken ziet ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Over de hele wereld werden vorig jaar ruim 325.000 gevallen gemeld. Naar schatting 70.000 mensen overleefden het niet. In Europa woekert de mazelenepidemie met bijna 83.000 pati├źnten en vorig jaar 42 doden. Voor een werkzame bescherming moet minstens 95% van de bevolking zijn inge├źnt. Dit percentage wordt in Nederland niet gehaald.

Bron: Nieuwsuur