Publicatiedatum: 12-04-2019

Nieuws

BOinK: 'Geef gemeenten meer handvatten bij falende kinderdagverblijven'

Gemeenten moeten veel sneller kunnen anticiperen op falende kinderdagverblijven. Dat zegt BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvangbranche, in reactie op de misstanden bij de Montessori-opvang in Bilthoven.

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma vreest dat de problemen bij Montessori 'het topje van de ijsberg' zijn. "Wat me iedere keer weer bezighoudt: waarom duurt het zo lang voor zo'n kinderdagverblijf uit de markt gehaald kan worden", zei hij tegen RTV Utrecht.

Regel in de Wet Kinderopvang

Volgens Jellesma zouden gemeenten veel daadkrachtiger kunnen en moeten zijn. "Moet in de Wet Kinderopvang niet een regel worden opgenomen waardoor gemeenten, zonder het risico te lopen dat ze door de rechter teruggefloten worden, veel sneller kunnen handelen. Het gaat wel om kinderen vanaf 3 maanden oud."

Ook wijst hij in de uitzending van RTV Utrecht op de mogelijkheid om als oudercommissie rechtstreeks een klacht in te dienen bij de GGD. De oudercommissie van de Kinderopvang Montessori in Bilthoven was al jaren bezig om de kwaliteit van de opvang aan te kaarten bij de leiding, maar kreeg nul op het rekest, meldt RTV Utrecht.

Stelselmatig problemen

Die locatie in Bilthoven is eerder deze week gesloten omdat inspecties van de GGD uitwezen dat er stelselmatig problemen zijn. Een medewerker had geen VOG (verklaring omtrent gedrag), er was een giftige plant aanwezig en schoonmaakspullen lagen binnen bereik van de kinderen.

Inmiddels is de locatie in Bilthoven weer open, maar de GGD zal het kinderdagverblijf de komende tijd flink controleren. Als ze niet voldoen aan de inspectie volgt er direct een sanctie. Dat kan zelfs sluiting betekenen.

Kamervragen

De Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer wil opheldering over de toestand van Kinderdagverblijf Montessori Bilthoven. De partij wil weten hoe het kan dat het bedrijf dat achter de opvang zit, en al meerdere keren door inspecties op de vingers is getikt, kan blijven doorgaan met het exploiteren van 'onveilige, vieze en ongezonde' kinderdagverblijven.

Bronnen: RTV Utrecht en Officiƫle bekendmakingen