Publicatiedatum: 06-06-2019

Nieuws

Samenwerken voor publieke rechtvaardigheid | Interview Peter Heijkoop

Als onderdeel van samenwerkingsverband Drechtsteden behoort gemeente Dordrecht bij de top van Nederlandse gemeenten op het gebied van preventie. Volgens Peter Heijkoop (wethouder van gemeente Dordrecht) is het delen van kennis essentieel om problemen in gemeenten te voorkomen. "Het zou fantastisch zijn om hier op landelijk niveau afspraken over te maken."

Leer- en ontwikkelprogramma

Peter Heijkoop is positief over het leer- en ontwikkelprogramma dat de VNG wil opzetten om gemeenten te helpen onderling kennis, ervaringen en werkwijzen uit te wisselen. Hij merkt toch dat het delen van kennis bij veel bestuurders nog niet de hoogste prioriteit heeft. “We zijn nu bezig om meer tijd te besteden aan de verschillende vormen van handhaving. Hoe doen ze het bijvoorbeeld in Amsterdam of in Rotterdam en hoe doen wij het in de Drechtssteden. De VNG kan daar een hele goede rol in spelen, want daar zit ongelofelijk veel kennis en informatie.”

Lees het volledige interview met Peter Heijkoop: Samenwerken voor publieke rechtvaardigheid (pdf)

Het interview is gepubliceerd in het VNG KCHN magazine 2019 Toezicht & Handhaving. Interviews en verhalen vanuit wetenschap, het rijk, het bestuur en de praktijk leveren een relevante bijdrage aan het vergroten van de bestuurlijke aandacht voor handhaving, naleving én een integrale aanpak ervan in beleid en uitvoering. Ook zijn de artikelen in het magazine een stimulans voor meer samenwerking en integraliteit.