Publicatiedatum: 27-08-2019

Nieuws

3 oktober op het congres | Innovatieve bedrijven versterken handhaving en naleving gemeenten

De dagelijkse praktijk van het handhaven is zeker geen eenvoudige opgave. Het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving is een vertrouwde hulp voor gemeenten, maar er zijn ook bedrijven die bijdragen aan het verbeteren van de uitvoeringspraktijk. 3 oktober presenteert een aantal van hen zich op het congres Handhaving en Naleving in Apeldoorn. Dennis Kragten is 'supertrots' om voor de tweede keer inhoud te geven aan dit landelijke congres.

Achter de schermen wordt op dit moment hard gewerkt aan alle voorbereidingen voor het congres dat een keer in de twee jaar wordt gehouden. De plenaire start en afsluiting zijn erg interessant om bij te wonen en er zijn mooie inhoudelijke sessies. Gecombineerd met de mogelijkheid om bijvoorbeeld deel te nemen aan de escaperoom van team Kinderopvang of team Zorg.

Indrukwekkend

Dennis Kragten, manager marktontwikkeling van het KCHN: ”We zijn supertrots om samen met gemeenten, ketenpartners en bedrijven voor de tweede keer inhoud te geven aan dit landelijke congres. Twee jaar geleden vond ik het zeer indrukwekkend dat er 750 deelnemers naar Den Bosch afreisden voor meer informatie en kennisdeling, maar natuurlijk ook om collega’s uit het werkveld te ontmoeten”.

Veel gebeurd

De afgelopen twee jaar is er veel gebeurd op het gebied van toezicht en handhaving. “Het is heel mooi om te zien dat ook bedrijven de afgelopen periode niet stil hebben gezeten en hebben nagedacht op welke wijze zij kunnen bijdragen om de uitvoeringspraktijk binnen gemeenten te verbeteren”, aldus Kragten. “3 Oktober is het moment om daar met elkaar over door te praten en samen vervolgstappen te zetten op weg naar nog meer innovatie en ontwikkeling.”

Standhouders

Ook dit jaar is er een plein met standhouders waar KCHN, ketenpartners en bedrijven u graag informeren over de laatste ontwikkelingen. De presentaties die de bedrijven geven, sluiten daarom naadloos aan bij de thema’s die ook tijdens de inhoudelijke sessies spelen. Denk hierbij aan voorkomen van fraude, naleving, informatiegestuurd handhaven, digitalisering, inzet van slimme techniek en het omgaan met weerstand en agressie.

Deelsessies

In het kort hieronder de verschillende sessies die de bedrijven geven. Aanmelden voor deze sessies kan via het aanmeldformulier. De sessies vinden plaats in de ruimte voor sponsoren.

pgb-vaardigheid toetsen

Alvorens een pgb te verstrekken wordt onderzocht of de budgethouder pgb-vaardig is. In deze workshop laat Stichting PGB-Oké zien wat er nodig is om de pgb-vaardigheid goed in kaart te brengen. Ook tonen zij de PGB-Oké Scan: een kant-en-klare oplossing waarmee een gemeente zelfstandig kan onderzoeken in welke gevallen het verantwoord lijkt een pgb te verstrekken, en in welke gevallen niet.

FAIR CARE

De inzet van blockchain en Internet of Things-technologie voor het vastleggen en monitoren van thuiszorgdiensten
FAIR CARE (een initiatief van VNG KCHN, Gemeente Tilburg en Horizon Internet Technologies) biedt een systeem voor het monitoren en valideren van thuiszorgdiensten ten opzichte van de initiële contractuele afspraken. FAIR CARE creëert transparantie, en daarmee vertrouwen, tussen samenwerkende partijen. Op dit moment wordt FAIR CARE uitgerold binnen de gemeente Tilburg.

Gedragsverandering: omgaan met weerstand

Wil je gedrag veranderen of stimuleren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de onbewuste psychologische mechanismen die ons gedrag aansturen. Zo zijn er motieven die ons activeren, bijvoorbeeld de motivatie van iemand om te werken en onafhankelijk te zijn. Denk daarnaast aan weerstanden: een moeder die bang is om gekort te worden op haar uitkering als ze haar nieuwe vriend doorgeeft bij de gemeente. Zonder iets aan weerstand te doen, kom je niet vooruit. Het is als gasgeven met de handrem erop. In deze presentatie leert een gedragswetenschapper je de belangrijkste weerstanden en hoe deze voortkomen uit onze fundamentele menselijke behoeften

Virtual Reality ‘Huisbezoek’

"De VR-training ‘Huisbezoek’ is een interactieve en praktijkgerichte training waarbij gebruik wordt gemaakt van virtual reality. Door het 3D-effect ben je zelf onderdeel van het scenario. In tegenstelling tot een ‘normale’ 2-dimensionale film, is het bij VR net alsof je er middenin zit", aldus de aanbieder van de training Professionals Q'lub.

Robotisering van uw handhaving? Een uitstekend idee!

Heeft u uw handhavingsproces stevig in de hand? Tijdens deze sessie krijgt u inzicht in de vele voordelen van robotisering en volledige digitalisering voor uw organisatie. Centric biedt in samenwerking met InSZicht een complete oplossing die u zo goed als al het werk uit handen neemt op het vlak van de Participatiewet, de Wmo en de Jeugdwet. Naast uw backofficeprocessen waarin signalen verwerkt kunnen worden, krijgen uw dagelijkse handhavingstaken de helpende hand van een veilige oplossing die zich al jarenlang bewezen heeft. Robotisering staat uw eigen rechercheur bij tijdens gangbare en repeterende taken. Het bureauonderzoek? Daarvoor zorgen zogenaamde bots, die geautomatiseerd informatie ophalen, verwerken én klaarzetten in de verschillende dossiers. Na deze sessie heeft u glashelder voor ogen hoe u het handhavingsproces geheel papierloos maakt, dankzij handig gebruik van gestandaardiseerde rapporten en de inzet van Robotic Process Automation.

Wij zien u graag op de informatiemarkt of tijdens één van de hierboven genoemde sessies. En mist u nog een presentatie van uw eigen bedrijf? Neem dan contact op met Dennis Kragten via Dennis.Kragtenverberg dit@VNG.NL of 06 – 230 46 451.