Publicatiedatum: 26-09-2019

Nieuws

3 oktober op het congres | Gedragsverandering: omgaan met weerstand

Op 3 oktober vindt voor de tweede keer het congres Handhaving en Naleving plaats. Ditmaal is het thema ‘Toezicht en handhaving; vangrail van de samenleving’. In aanloop naar deze dag geven wij het woord aan een aantal sprekers om u wat meer inzicht te geven in de workshops die worden gegeven.

Kaj Bots, gedragspsycholoog bij Dijksterhuis & van Baaren (D&B), vertelt over de workshop 'Gedragsverandering: omgaan met weerstand'.

Waar gaat de presentatie over?

Gedrag van je doelgroep veranderen is nog niet zo makkelijk. Er zijn vaak verschillende redenen waarom je doelgroep zich gedraagt zoals ze doet, en niet zoals jij wil. Zo zijn er motieven die ons activeren, bijvoorbeeld de motivatie van iemand om te werken en onafhankelijk te zijn. Maar denk daarnaast ook aan weerstanden: iemand die bang is om gekort te worden op zijn uitkering of iemand die het nut van een afspraak niet inziet. In deze presentatie vertel ik wat de belangrijkste psychologische weerstanden zijn en wat je kan doen om weerstand te voorkomen of weg te nemen.

Waarom dit onderwerp?

Je kan nog zo veel doen om mensen te motiveren, maar als je onvoldoende rekening houdt met weerstanden dan kom je niet vooruit. Het is als gasgeven met de handrem erop. Daarom wil ik de deelnemers leren hoe je weerstand herkent, hoe je met verschillende typen weerstand omgaat en nog beter: hoe je voorkomt dat weerstand ontstaat.

Waarom geef jij de presentatie?

Als gedragspsycholoog bij Dijksterhuis & van Baaren ben ik continu bezig met het veranderen van gedrag. Daarbij richt ik me niet alleen op het motiveren van mensen, maar ook op het wegnemen van weerstanden. Weerstand komen wij namelijk bij bijna alle gedragsvraagstukken tegen. Daarnaast heb ik een aantal jaar bij UWV gewerkt als gedragsexpert. Daardoor heb ik ook veel ervaring met maatschappelijke problemen in het sociale domein.

Wanneer is de presentatie een succes?

Als mensen na de presentatie weglopen met handvatten om weerstand weg te kunnen nemen of het te kunnen voorkomen. Ik sta tijdens de informatiemarkt samen met een collega bij een stand, waar we mensen ter plekke helpen deze kennis in hun werk toe te passen. Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over gedragsverandering en je kan er communicatiemateriaal (brieven/formulieren/mails) laten checken.

Heb je bijvoorbeeld een brief waar je feedback op wil? Kom bij ons langs, dan checken we ter plekke hoe je in je brief belangrijke weerstanden wegneemt en geven we tips hoe je hem verder kunt verbeteren.

3 oktober: congres Handhaving en Naleving 'Vangrail van de samenleving'

Wilt u weten wat de recente ontwikkelingen zijn op het gebied van handhaving en naleving in het sociaal domein? Hoe u uw eigen professionaliteit versterkt, met welke partijen u kunt samenwerken en hoe u de integraliteit binnen uw gemeente verder versterkt? Voor alle antwoorden nodigen we u uit voor het congres Handhaving en Naleving in Apeldoorn. Wacht niet te lang met aanmelden, want de eerste workshops raken al vol!

 

Het volledige programma en de omschrijving van de ruim 40 workshops vindt u op de congreswebsite